La II Edició dels Premis Avelino Corma impulsen la visibilitat de l'enginyeria química

La segona edició dels Premis Avelino Corma – Treballs Final de Màster en Enginyeria Química , celebrada a Toledo, va comptar amb María Marqués, presidenta del Col·legi Oficial d'Enginyers Químics de la Comunitat Valenciana (COIQCV) que va protagonitzar un emotiu discurs en què va defensar el paper essencial de l'enginyeria química per a la transformació social i econòmica. A més, la intervenció en vídeo d'Avelino Corma ens va deixar una fórmula poderosa sobre el futur de la tecnologia i innovació.

El Convent de Sant Pere Màrtir Toledo va ser l'escenari on es va celebrar la segona edició dels Premis Nacionals Avelino Corma. La gala va reunir referents de la professió a tot Espanya i va consolidar aquests premis com a aparador d'excel·lència i compromís professional de l'enginyeria química.

Durant la intervenció, María Marques, presidenta del COIQCV, va subratllar l'orgull de la institució per liderar iniciatives que posen en valor el talent, la innovació i l'impacte social de l'enginyeria química. Va destacar el rol estratègic dels enginyers químics en els desafiaments de sostenibilitat, energia i economia circular, i la necessitat d'enfortir la professió mitjançant la col·legiació.

Marqués també va posar en valor exemples d'èxit, com ara el de Sara Aagesen Muñoz, actual ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, formada en enginyeria química. Aquest esment va reflectir la presència creixent d'IQ en llocs de responsabilitat pública.

En una emotiva intervenció en vídeo, Avelino Corma va compartir la seva visió sobre el futur de l'enginyeria química, utilitzant les fórmules següents que resumeixen el seu enfocament sobre el progrés tecnològic i innovació: Ciència + Enginyeria = Tecnologia i Tecnologia + Mercadotècnia = Innovació Aquestes fórmules subratllen com l'enginyeria química, en combinar la ciència amb la tecnologia i la capacitat del màrqueting genera solucions innovadores que transformen la societat.

Els premis van destacar joves talents i investigadors en diverses categories:

A la categoria de Empresa Química amb Caràcter Innovador o Startup, es va premiar a Calpech , una empresa derivada de la UA - Universitat d'Alacant / Universitat d'Alacant que ha desenvolupat una innovadora tecnologia per convertir residus agrícoles en nanopartícules de ferro encapsulades en carboni amb múltiples aplicacions mediambientals.

El Premi a la Trajectòria Professional va ser atorgat a Ignasi Canagueral , qui ha liderat transformadors projectes a Dow i és un referent en la indústria química espanyola, destacant per la seva contribució a la sostenibilitat, la descarbonització i la cultura industrial.

Aquest esdeveniment va reafirmar la missió del COIQCV de donar suport i de visibilitzar l'enginyeria química com a peça fonamental per al progrés de la societat.