IX Edició dels Premis Nacionals IIAMA

El 10 de novembre, el COIQCV va tenir l'honor a assistir com a patrocinador a la IX edició dels premis IIAMA. atorgats als millors treballs acadèmics tesis doctoral/TFM/TFG defensats a universitats espanyoles. Aquests premis nacionals són una convocatòria de referència i prestigi ja que distingeixen els millors treballs de joves investigadors en l'àmbit de la Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient.

La primera edició va ser el 2014 i any rere any s'ha incrementat el nombre de guardons a lliurar, així com el patrocini d'empreses i institucions del sector de l'aigua.

Aquesta IX edició, va tenir lloc a Saló d´Actes de l´Escola de Camins de la UPV el tradicional acte de lliurament dels premis nacionals IIAMA als millors treballs acadèmics en enginyeria de l'aigua i medi ambient en les diferents modalitats: tesis, TFM/TFGs, i premis accèssits.

Després de la presentació institucional, el Director general de l'Aigua del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, D. Teodor Estrela, va presentar la ponència Línies dactuació en la gestió de laigua a Espanya: loportunitat del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència”

Àngela García es va alçar amb el guardó a la categoria de Tesi Doctoral, dotada amb 2.000 €, per una tesi que aborda el potencial de la desinfecció solar d'aigua o procés SODIS, com a mètode de tractament alternatiu als convencionals i que pot ser utilitzat a regions pobres. Aquesta investigació ha estat dirigida pels professors de la Universitat Rey Juan Carlos, Javier Marugán i Rafael Ángel García.

Per la seva banda, Santiago Navarro ho va fer en la modalitat de Treball Final de Màster/ Grau, dotada amb 1.000 €, per un estudi hidràulic de la Presa de la Toba, situada a la part alta del riu Xúquer, i que ha estat dirigit pels investigadors de l'IIAMA-UPV, Miguel Ángel Eguibar i Juan Bautista Marco.

A més, el Jurat va concedir el premi Accèssit en la categoria d'Aigua i Ciutat -patrocinat per la Càtedra d'Aigües de València- a Ivan Vallés per un TFM, dirigit Antonio Arqués i Iván Matías Sciscenko (Universitat Politècnica de València), i Alessandra Bianco Prevot (Università degli Studi di Torino), que aborda la problemàtica dels Contaminants de Preocupació Emergent (CECs) i la dificultat de la seva eliminació.

Per la seva banda, l'accés Enginyeria de l'Aigua i Canvi Climàtic -patrocinat per la Càtedra de Canvi Climàtic – va recaure en Sergio Andrés Romero per un TFM, dirigit per Manuel Pulido, Héctor Macián i Félix Francés (IIAMA-UPV), que analitza la viabilitat d'incorporar prediccions meteorològiques subestacionals a la gestió de la conca del riu Xúquer.

Sergio Andrés Romero va ser guardonat amb l'accés “Enginyeria de l'Aigua i Canvi Climàtic” 

Adrián López va obtenir l'accés a la categoria de “Planeta i Desenvolupament Sostenible” -patrocinat per la Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible- per una tesi doctoral, dirigida per Javier Senent (Universitat Catòlica Sant Antoni de Múrcia), que desenvolupa un model integral per a l'avaluació de possibles solucions als problemes ambientals en àrees d'agricultura intensiva.

Finalment, Marina Clement es va alçar amb l'accés a la categoria de “Dessalació i Desenvolupament Sostenible” -patrocinat per PAVAGUA Ambiental- per un TFM, dirigit per Mª Asunción Quintanilla (Universitat Autònoma de Madrid) i Manuel Belmonte (ICV-CSIC), centrat en el desenvolupament i fabricació de catalitzadors 3D monolítics de pal·ladi (Pd).

La cerimònia de lliurament va comptar amb la presència de autoritats procedents de l'àmbit acadèmic, empresarial i polític, els que van destacar l'impacte positiu dels Premis IIAMA sobre la investigació i transferència del sector de l'aigua.