Noelia Sopeña, la secretaria del COIQCV en la presentación de las jornadas

INSPIRE LAB, EL TEU FUTUR EN MOVIMENT REUNEIX A LA UPV ALGUNES DE LES EMPRESES MÉS PUNTERES DEL SECTOR QUÍMIC

El COIQCV, ITQ e IVACE+I van organitzar dijous passat una nova jornada de l'ITQ INSPIRE LAB, “El teu Futur en Moviment, Possibles sortides professionals” dins del pla estratègic d'Excel·lència Severo Ochoa que es va celebrar el Saló d'Actes de l'Institut de Biomecànica de València (IBV-UPV).

En aquest fòrum s'han donat cita algunes de les empreses més reconegudes del sector tècnic i investigador, com ara AIMPLES, IFF, SPB i la QUIMACOVA.

Les xerrades, han estat enfocades tant a estudiants en els darrers anys de formació que busquen les seves primeres sortides laborals, com per a joves professionals que busquin fer una volta a la seva carrera i per això els ponents han ofert diferents enfocaments professionals. 

Claudia Martínez Cuenca, coordinadora de projectes de l'IFF, ha comptat a la seva exposició amb un jove equip professional, format per Maria Tejeda Serrano, Amada Masso Ramírez, Tània Ramil Prego, Óscar García Carmona i Jairo Campo Martínez, una variada mostra dels diferents perfils i formacions de la multinacional, que es nodreix tant d'investigadors com tècnics. 

Martínez i el seu equip, tant a la seva primera intervenció com a la posterior taula rodona, han destacat que l'empresa amb seu a Benicarló, per les seves característiques i els diferents treballs que realitzen que van des d'alimentació fins a la gestió del delivery dels medicaments, passant per la recerca de fragàncies per a una infinitat de productes, empren perfils molt diferents, des dels més tècnics fins a posicions amb formacions més específiques, com a investigadors. 

AIMPLAS per part seva ha estat representada per Joseph Quimbiamba Cardona, de People and Culture, responsables de la captació de talent per a l'Institut del Plàstic. L'especialista de recursos humans ha destacat que estan en creixement continu, i que els propers anys s'espera arribar a duplicar la plantilla actual.
Serveis tecnològics, formació contínua i, R+D+I són les senyes d'identitat d'AIMPLAS, que aconsegueixen mantenir gran part dels seus becats com a treballadors mentre desenvolupen la seva carrera professional.
La darrera empresa que ha participat en aquesta jornada ha estat SPB, la valenciana amb seu principal a Cheste. Com a representant d'aquesta, la Maria de Lasa, responsable de RRHH, ha estat l'encarregada de donar pinzellades del negoci responsable de la creació de productes de neteja de la llar, industrial i higiene personal. 
A la presentació, s'ha volgut destacar que, l'empresa valenciana té com a línia empresarial la cura del talent, dels seus treballadors, i, per això, realitzen, des d'accions de proximitat, formacions contínues, i fins i tot, activitats de benestar físic i mental.
Tal com ha explicat De Lasa, a SPB busquen, no només professionals amb formacions específiques, sinó amb una sèrie de competències bàsiques per a ells, com és l'agilitat a aconseguir posar en marxa processos, i solucionar problemes; la innovació en els productes, bàsica perquè, empreses del sector neteja aconsegueixin nous productes o formats; el rigor, de fer el que cal, però també el que es promet; i finalment l'orientació al client, tenir la capacitat de conèixer allò que el client, intern o extern, necessiten.

«SPB busca i reforça en els treballadors una sèrie de valors, l'agilitat, la innovació, el rigor i l'orientació al client en tots els seus llocs»

Un altre punt per tenir en compte és el procés de selecció intern d'empresa, ja que, com ha comentat De Lasa, RRHH és el primer filtre per veure si es compleixen les formacions necessàries i es tenen habilitats per al lloc. Un cop fet això, hi ha un filtre, amb una entrevista per competències, amb una persona experta al lloc, que comprova el coneixement d'aquest del candidat i la capacitat de resposta per als inconvenients.
Per tancar la jornada es va comptar amb Jesús Carretero, Director de Quimacova que, ha explicat que les empreses actualment, quan busquen un professional format, ja no es tanquen els llocs a carreres específiques, sinó que, dins de tota una formació afí ho que fa destacar les persones són les soft skills, els coneixements de digitalització, la capacitat de pensament crític i adaptació, la creativitat i agilitat en la presa de decisions, i, fonamentalment, el treball en equip.
Carretero, també ha destacat que els llocs més buscats actualment són biotecnòlegs, bioquímics, ciències ambientals, toxicòlegs, farmacèutics industrials, químics i enginyers químics.
Un punt que han destacat tots els participants és que, les empreses des del COVID s'estan adaptant a marxes forçades, i ja no s'entén una feina sense flexibilitat, i fins i tot teletreball, sempre que sigui possible, ja que la felicitat de les persones aconsegueix que tinguin un millor rendiment laboral.
Finalment, han explicat que, segons el lloc a què s'opta la presentació és diferent, ja que, mentre els llocs de més formació com a investigació és necessària la carta de presentació, per a molts altres no, sent tan sols el 30% de l'impacte currículum, ja que fonamental és l'entrevista i totes les capacitats demostrades.