Colegio Oficial de Ingenieros Químicos de la Comunitat Valenciana
Webmail Inicio

ACCÉS COL·LEGIATS* Recuperar contrasenya

ACTUALITAT

08/07/2016

Com buidar fins a l'última gota de xampú

Els enginyers de la Universitat Estatal d’Ohio , Estats Units, han aconseguit un revestiment únic per a l’interior de les botelles de plàstic per a productes detergents líquids tals com a xampú, sabó de mans i el líquid de llavat.

L’investigador principal , el professor d’enginyeria mecànica Bharat Bhushan , admet que açò és alguna cosa així com un “problema del primer món” , però té seriosos problemes de sostenibilitat , amb botelles que es converteixen en residus que encara contenen el producte . Per a ser reciclades, les botelles han d’estar completament netes , per la qual cosa una botella sense residus, seria útil.

Bhushan i Philip Brown utilitzen un procés de recobriment per pulverizació per a cobrir la superfície interior d’una botella amb nanopartícules de sílice ultra- fines. Les nanopartícules , que tenen només uns pocs micròmetres d’altura i una mica de punta amb forma d’I , es dissolen en un dissolvent que suavitza la superfície de la botella lleugerament i permet que les nanopartícules es incrustren allí. Les nanopartícules acaben uns pocs micròmetres de distància, i les principals branques de la I - forma són massa empinades perquè es puga recolzar una gota que puga caure entre ells. Açò crea una borsa d’aire per sota, la qual cosa significa que qualsevol líquid dins de la botella en realitat mai toca els costats de polímer . La repelencia als líquids es pot augmentar més mitjançant el recobriment amb fluorosilano .

“El nostre recobriment no solament repel·leix els líquids en general, sinó que aconsegueix repel·lir sabó que era la part més difícil ” , diu Bhushan .

La dificultat ve perquè la tensió superficial dels detergents líquids és molt baixa . Estan dissenyats per a adherir-se a altres superfícies per a permetre l’eliminació de greix i brutícia , la qual cosa també significa que s’adhereixen als plàstics . Les molècules d’aigua , d’altra banda, tenen una tensió superficial alta i són més propenses a pegar-se entre si , la qual cosa significa que s’adhereixen fortament a les superfícies inferiors i ixen més fàcilment , igual que productes amb alt contingut d’aigua, com la salsa de tomaca .

Fins ara el recobriment s’ha aplicat a les superfícies de polipropilè i policarbonat.

Tornar
Finestreta Única

FINESTRETA ÚNICA

Accés Col·legiats

ACCÉS COL·LEGIATS

Webmail

WEBMAIL

Ofertes de treball

OFERTES DE TREBALL

ENTITATS COL·LABORADORES

Torrecid Caja de Ingenieros Universidad Católica de Valencia AIMME la mutua de los ingenieros

MEMBRES DE:

Unión Profesional Valencia Quimacova SusChem