Colegio Oficial de Ingenieros Químicos de la Comunitat Valenciana
Webmail Inicio

ACCÉS COL·LEGIATS* Recuperar contrasenya

ACTUALITAT

01/07/2021

Itene millora les propietats de poliolefinas reciclades i PET verge

Aquests materials s’han aconseguit dins del projecte Refuplas, recolzat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) a través dels fons FEDER.

En el cas de les poliolefinas reciclades, s’ha treballat en el desenvolupament mitjançant compounding de noves formulacions a partir de material reciclat -polipropilè (PP) i polietilé d’alta densitat (HDPE)- i reforços funcionalizados i/o additius. Amb això es pretén solucionar les limitacions associades a aquests materials reciclats (la presència de contaminants i les baixes propietats del material), que dificulten la seua transformació i venda posterior, i obtindre un compost final amb propietats similars al material verge.

D’aquesta manera, s’han desenvolupat composites de PP reciclat postconsum per a la fabricació de pallets de plàstic amb propietats mecàniques i de procesabilidad (reològiques) millorades. En concret, s’han emprat noves tècniques de processament (extrusió reactiva) i el disseny de configuracions de claveguera específiques per al procés de compounding amb les quals s’ha millorat el seu procesabilitat mitjançant un augment al voltant d’un 8% en la fluïdesa del material, afavorint d’aquesta manera el procés d’injecció.

Per part seua, en el cas del HDPE reciclat, s’han desenvolupat composites amb prestacions millorades per a l’obtenció d’envasos per a mercaderies perilloses mitjançant tècniques d’extrusió-bufat de cos buit. Mitjançant l’ús d’additius i reforços, s’ha aconseguit modificar el material, augmentant la resistència a la fissuració o stress cracking (entre un 385-725%) que pot ser causada pels compostos químics continguts en l’envàs o per les tensions mecàniques del propi material. Al seu torn, la metodologia de aditivació empleada i la nova configuració de claveguera dissenyada han proporcionat composites amb propietats mecàniques millorades que aconsegueixen un augment de la flexibilitat (fins a un 74% en l’elongació al trencament) i una millora de la rigidesa (fins a un 53% en el mòdul de flexió).

Pel que respecta al PET verge, s’ha optimitzat el procés de modificació d’una argila patentada per Itene, aconseguint reduir en un 40% els temps i augmentar un 6% el rendiment del procés de modificació. Al seu torn, s’han obtingut nous nanocomposites mitjançant configuracions de claveguera específiques que aconsegueixen una millora en la dispersió de l’argila modificada en el PET en processos de compounding. Aquests nanocomposites s’han aplicat a la fabricació de botelles amb finalitats d’ús alimentari mitjançant processos d’injecció-bufat, obtenint un augment de la resistència mecànica a la compressió del 20% i una reducció a la permeabilitat d’entre 15-20%, tant a l’oxigen com al vapor d’aigua a 23 °C i 50% d’humitat relativa. Aquesta millora de propietats permetrà reduir la quantitat de material verge empleat per unitat d’envàs, amb la consegüent reducció de la petjada de carboni.

Tornar
Finestreta Única

FINESTRETA ÚNICA

Accés Col·legiats

ACCÉS COL·LEGIATS

Webmail

WEBMAIL

Ofertes de treball

OFERTES DE TREBALL

ENTITATS COL·LABORADORES

Torrecid Caja de Ingenieros Universidad Católica de Valencia AIMME la mutua de los ingenieros

MEMBRES DE:

Unión Profesional Valencia Quimacova SusChem