Colegio Oficial de Ingenieros Químicos de la Comunitat Valenciana
Webmail Inicio

ACCÉS COL·LEGIATS* Recuperar contrasenya

ACTUALITAT

20/12/2019

El sector químic enfront del canvi climàtic

En aquesta, experts i investigadors del sector van abordar solucions molt concretes i de gran potencial que la indústria química ja està desenvolupant per a accelerar la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle derivades tant de l’activitat industrial com de l’activitat humana a nivell global.

La jornada es va desenvolupar en el marc de les activitats de l’Eix Castellana Verd de la COP25, i va ser inaugurada per la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, qui va voler destacar que la indústria química representa una part molt rellevant de les solucions innovadores i tecnològiques als reptes que planteja el canvi climàtic i sobre les quals “Espanya no part de zero”. En aquest sentit, també va voler recalcar que la transició energètica ha de ser “una transició justa i ordenada perquè ningú es quede arrere i perquè contribuïsca d’una forma fefaent a la generació de riquesa i ocupació”, va subratllar.

Durant la sessió, van participar Cristina González, secretària tècnica de SusChem Espanya qui va posar en valor la labor de les plataformes tecnològiques i la col·laboració públic-privada per a avançar en les innovacions necessàries per a una economia circular i neutra en carboni en les quals la química sostenible juga un paper fonamental; Iván Albertos, responsable de Advocacy i Assumptes Governamentals de BASF Ibèria, qui va explicar l’estratègia, compromisos i diferents projectes en els quals la companyia està treballant per a contribuir a una economia descarbonitzada a 2030. També va participar María Almató, directora de Coatings, Adhesive & Specialties de Covestro España, qui va exposar com aquesta companyia està sent pionera en la seua contribució a l’economia circular i en l’ús de CO₂ com a matèria primera en els seus productes. Així mateix, Lorena Tomás, responsable del Departament de Projectes d’Investigació de l’Institut Català d’Investigació Química, va explicar les principals línies d’investigació en les quals aquest organisme està treballant actualment en la valorització de CO₂ i la fotosíntesi artificial, aquesta última, molt incipient però amb una gran projecció de futur.

Durant la jornada es va posar en relleu que el desenvolupament de noves tecnologies i innovacions en l’àmbit de la química està sent un aspecte cardinal per a aconseguir l’objectiu europeu d’aconseguir la neutralitat carbònica abans de 2050. Tal com va destacar durant la sessió el director general de Feique, Juan Antonio Labat, “es desenvoluparan tecnologies químiques que acceleraran de forma quasi disruptiva la capacitat de l’home per a reduir qualsevol impacte de la seua activitat en el clima”.

Fonamentalment, les plantes químiques seran capaces d’absorbir totes les seues emissions de CO₂ per a després utilitzar-les com a matèria primera en els seus processos, contribuint no sols a mitigar l’efecte d’hivernacle, sinó també a potenciar una economia circular completa. De fet, diverses companyies fabriquen ja polímers i productes químics que han substituït els hidrocarburs per diòxid de carboni i també s’està treballant ja en el desenvolupament de combustibles a partir de CO₂. El més important és que les tecnologies de captura poden transferir-se a qualsevol sector o activitat que genere emissions.

Les principals línies d’investigació de la indústria química s’estan dirigint a la utilització del CO₂ com a matèria primera. Especialment rellevants seran les tecnologies de fotosíntesi artificial, que imitaran el procés natural de les plantes i que, utilitzant llum solar, aigua i CO₂ seran capaços -mitjançant processos químics que replicaran l’activitat enzimàtica natural- de generar energia i diferents productes químics. És a dir, aquesta tecnologia no sols eliminarà CO₂, sinó que contribuirà a produir energia renovable a gran escala.

Paral·lelament, la química proveirà de solucions a l’emmagatzematge energètic, que seran fonamentals per a reduir les emissions de les dues activitats que majors emissions generen: el transport i la producció d’electricitat. Així, davant les limitacions de les bateries de liti en relació a la capacitat d’emmagatzematge, velocitat de càrrega i cicles de càrrega, avança la investigació de noves tecnologies com les basades en grafé o en molècules orgàniques, que permetran un emmagatzematge molt superior, i càrregues quasi instantànies i il·limitades.

Tornar
Finestreta Única

FINESTRETA ÚNICA

Accés Col·legiats

ACCÉS COL·LEGIATS

Webmail

WEBMAIL

Ofertes de treball

OFERTES DE TREBALL

ENTITATS COL·LABORADORES

Torrecid Caja de Ingenieros Universidad Católica de Valencia AIMME la mutua de los ingenieros

MEMBRES DE:

Unión Profesional Valencia Quimacova SusChem