Colegio Oficial de Ingenieros Químicos de la Comunitat Valenciana

ACTUALITAT

05/06/2018

Un Enginyer Químic i un Oftalmòleg conquisten Harvard a la cerca d'una cura per a la ceguera corneal"

Fran Martín Martínez, Enginyer Químic i Investigador Científic en l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) , i Miguel González Andrades, oftalmòleg-investigador en la Universitat de Harvard, són dos clars exemples del talent emigrat. En 2014 van abandonar Espanya per a creuar el toll. Des de llavors ambdós desenrotllen als Estats Units la seua activitat professional i ara els seus camins confluïxen. El seu objectiu final és trobar una cura definitiva a la ceguera corneal.

Fran, Enginyer Químic i Doctor en Química per la Universitat de Granada, investiga el disseny, modelatge, i síntesi de materials amb aplicacions en energia, biomedicina, i inclús infraestructura.

Per un altre Miguel, Doctor en Medicina per la Universitat de Granada i especialista en Oftalmologia, és reconegut internacionalment pels seus treballs pioners en la generació de còrnies artificials per a tractar la ceguera corneal. La seua col·laboració, per tant, pretén establir quins materials dels dissenyats per Fran es poden aplicar a les investigacions que du a terme Miguel.

Amb esta encomiable tasca davall el braç es van presentar el passat 11 de maig a Harvard, concretament en el Schepens Eye Research Institute (Institut d’investigació d’excel·lència internacional en investigació ocular) , afiliat a la facultat de Medicina de la prestigiosa institució acadèmica. Davant d’ells, un auditori de 50 persones desitjoses d’escoltar com pretenen executar les seues aspiracions.

Ambdós continuen la seua labor d’investigació, tant per separat, com de manera conjunta. Els materials amb què opera Fran tenen aplicacions en àrees molt diverses. En nanotecnologia, amb el grafeno i els nanotubos de carboni per a energia (bateries, electrònica, energia solar) ; materials de biomassa (algues, fusta, fem) amb aplicacions en infraestructura (asfalt) ; i també medicina (materials amb seda, i distints tipus de proteïnes) .

Miguel, per la seua banda, camina centrat en la generació de teixits artificials que puguen substituir a la còrnia humana quan està danyada. La còrnia és la capa més superficial de l’ull, una capa de teixit transparent que està per damunt de la pupil·la i de l’iris, on es recolzen les lentilles que molta gent usa. És un teixit fonamental per a tindre una correcta visió. De manera que quan es danya, pot provocar pèrdua d’agudesa visual i inclús ceguera.

Esperen que la seua investigació amb nous materials permeta desenrotllar teixits artificials que puguen substituir una còrnia humana danyada i restaurar la visió dels pacients afectats per malalties corneals. Actualment, estan desenrotllant experiments en animals d’alguns dels models generats a Harvard, els quals, si funcionen com esperen, podrien passar a mitjà termini a l’avaluació clínica.

Entrevista ampliada:
http://www.ideal.es/granada/genios-granada-conquistan-harvard-busca-cura-ceguera-corneal-20180524152245-nt.html?edtn=granada#comments

Tornar
Finestreta Única

FINESTRETA ÚNICA

Accés Col·legiats

ACCÉS COL·LEGIATS

Webmail

WEBMAIL

Ofertes de treball

OFERTES DE TREBALL

ENTITATS COL·LABORADORES

Torrecid Caja de Ingenieros Universidad Católica de Valencia AIMME la mutua de los ingenieros

MEMBRES DE:

Unión Profesional Valencia Quimacova SusChem